Warsztaty kulinarne w klasie Ib

W związku z obchodami Dnia Pizzy uczniowie naszej klasy uczestniczyli w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez p. Anię Głowacz, która prowadzi bloga kulinarnego „Moje domowe jedzenie”, a prywatnie jest mamą ucznia naszej klasy. Pani Ania przybliżyła nam historię powstania pizzy, która sięga czasow starożytnej Grecji, a najsmaczniejsza, której smakiem raczymy się do dziś powstała w Neapolu.

Stworzył ją szef kuchni Raffaele Esposito dla królowej Włoch – Małgorzaty. Od imienia królowej pizza nosi nazwę Margherita. Dzieci dowiedziały się z jakich produktów powstaje najlepsza pizza i zapoznały się z poszczególnymi etapami jej powstania. Następnie uczniowie bawiąc się we włoskich kucharzy, w grupach, przy pomocy rodziców własnoręcznie przygotowywali pizzerinki. Wielką frajdę sprawiło im robienie zaczynu, mieszanie produktów, zagniatanie ciasta, rozwałkowywanie, smarowanie sosem i układanie ulubionych składników. Z niecierpliwością oczekiwali na degustacje. Pizzerinki wyszły pyszne, a ich zapach roznosił sie po szkole. Wszyscy stwierdzili że własnoręcznie zrobione dania są o wiele zdrowsze i smaczniejsze. Czas spędzony na warsztatach upłynął w miłej atmosferze i była to wspaniała okazja do odkrywania radości z gotowania. Może ktoś z uczniów w przyszłości odkryje pasje kulinarne? Dziękujemy bardzo p. Ani za wspaniałe i kreatywne warsztaty oraz rodzicom za pomoc w ich przeprowadzeniu. 😊
Oprac. R. Kmiecik
Fotogaleria >>>CLICK<<<

Accessibility Toolbar